Merhaba, tansiyon derken hissettiğin kan basıncından mı bahsediyorsun yoksa tansiyonunu ölçtürdün mü?
Birincisi nolvadex kullanımında nadiren tansiyon değişiklikleri görülür. Başka konularda da yazmıştım, bu hormon ilaçlarının geneli kan basıncını artırıyor. Bunun yanısıra bu ilaçlar tansiyon yapmaz diyen abiye selamlar buradan bütün anabolizanlar kan basıncını artırır, belki o abi tehlikeli derecede artırmaz demek istemiştir ama ne kadar artıp ne kadar artmayacağı sizin alışkanlıklarınıza göre değişir. Hatta popüler bir doktor vardı steroid kullanıcılarını yürüyen ereksiyona benzetiyorum diyen (yüksek kan basıncından dolayı) Yazımın devamında tansiyon derken hiper veya hipo tansiyondan değil kan basıncının yüksek oluşundan bahsediyor olacağım.
İlaç kullanımında kan konponentlerinin miktarı dolayısıyla da kan miktarı artmış durumda, tek başına testosteron bile kullansan artacak, tabii her ilaç aynı oradan artırmayabilir. Bu noktada beslenme alışkanlığın bu kan basıncının çok artmasına sebep olabilir, su tutumu; normalden fazla sodyum alımı kan basıncını artırır, tabii ki su tutumunu artıran tek başına tuz değildir, vücuda alınan çoğu besin su tutturur örnek vermek gerekirse alınan her 1gr karbonhidrat yaklaşık 3ml su ile birlikte glikojen olarak depolanır. Ağır kızartmalardan hiç bahsetmiyorum bile... Steroid kullanımında ise daha fazla tutar, bir de steroidlerden dolayı artan kanın katı sıvı dengesi değişir, işte bu noktada kan katılaşması oluyor aspirin kullan derler ki bu da kısa süreli semptom giderici bir önlemdir.
Bu noktada yüksek kan basıncına en çok kalp dolaşım sistemi ve böbrekler maruz kalır, en son gündeme getirdiğim ve bir hekimle de görüştüğüm konulardan biriydi kan basıncı ve böbrekler konusu, kendisi de steroidlerin direkt olarak böbrek dokusu üzerinde pek yıkıcı etkisi olmadığını kan basıncını artırarak dolaylı yoldan zarar verebileceğini söylemişti. Bu noktada yine değindiğin noktalardan biri olan yemeklerden sonra ki kan basıncı; evet net bir şekilde yemeklerden sonra kan basıncının arttığını söyleyebiliriz, yine net bir şekilde uykusuzluk durumunda kan basıncının arttığını söyleyebiliriz, tıka basa yedikten sonra kan basıncın artar, çok yoğun egzersizler sonrasında kan basıncın artar, ciddi oranda su attıran anabolik ilaçlar su tutturmasalar da kan basıncını artırırlar. Bu noktada direk şöyle düşünebilirsin, ben su atıyorum, bu ilaçlar su attırıyor, o halde vücudumdaki sıvılar normale nazaran daha katı olabilir, bu da kan basıncını artırır. Nabzın dinlenik halde 110 gibi bir atımı görmesi normalin üzerinde seyretmesi demek bu noktada tüm bu yaşadıklarını bir profesyonelle paylaşarak yardım almanı öneririm.
Ani kilo alımlarında böyle ani değişimler yaşanabiliyor, bunu havada bilgilerle söylemiyorum, kalp atımıyla büyüyen vücuda ayak uydurmak zorunda bazen geriden gelebilir, yine aynı şekilde diğer organlar da büyüyen vücuda ayak uydurmak zorunda, büyüme hızlı olduğunda bu organların adaptasyonu geriden gelebilir.