Jump to content
  • Duyurular

    • Loving

      Steroidturkiye.com - AÇILDI!   29-11-2020

      Steroidturkiye.com açıldı! Hormon gruplarına dair tüm sorularınıza cevap bulmak için sisteme giriş yapıp soru başlığı oluşturmanız yeterli.
    • Loving

      Sarmsturkiye.com - AÇILDI!   29-11-2020

      Hizmetlerimiz hakkında bilgi almak için siteyi ziyaret edebilirsiniz.
  • Peptid Türkiye'ye HOŞ GELDİNİZ!

    Türkiye'nin ilk ve tek en kapsamlı peptid platformuna hoş geldin. Tüm özelliklerine erişmek için şimdi kaydolun. Kayıt olduktan sonra giriş yaptığınızda, kendi içeriğinizi göndererek veya mevcut içeriklere cevap göndererek bu platforma katkıda buluna bileceksin. Profilini özelleştirebilir, ödül puanlarınızı içerik yazarak toplayabilirsiniz, diğer üyelerle kendi özel gelen kutunuz üzerinden iletişim kurabilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz! Bu mesaj, oturum açtıktan sonra kaldırılacaktır.

  • Reklam

roidmax

Vitamin-Mineral-Aminoasit Nedir ? Bölüm 3 - EAA

Önerilen İletiler

roidmax    49

Merhaba arkadaşlar,

 

Vitamin ve mineraller konusunda sonra söylediğim gibi aminoasitler ile ilgili de bilgi ve bol link içeren birkaç konu açmak istedim.

 

Bu konuda vücut için hayati değer taşıyan ve esansiyel eminoasit adı verilen aminoasitleri elimden geldiğince anlatmaya çalışacağım.

 

Valin (Valine) :

Lösin ve İzolösin ile beraber 3 BCAA aminoasitinden biridir. Kas sistemi ve sinir sistemi, zihinsel faaliyetler için oldukça önemli bir aminoasittir. Diğer BCAA’lar gibi karaciğerde değil kasta metabolizmaya uğrar ve vücutta üretebilen bir aminoasit değildir. Ayrıca vücuttaki nitrojen değerini tutmak gibi önemli bir görevi de vardır. Kuru bakliyatlarda, yeşil yapraklı sebzelerde, kümes hayvanlarında, yumurtada ve sütte yüksek miktarda bulunur.

http://www.aminoacidsguide.com/Val.html

 

Lösin (Leucine) :

Valin ve İzölösin ile beraber 3 BCAA aminoasitinden biridir. Kan şekeri seviyesinin ayarlanmasında, kas ve kemik gelişimi ve sağlığında, büyüme hormonu salgılanmasında önemli rol oynar. Diğer BCAA’lar gibi karaciğerde değil kasta metabolizmaya uğrar ve vücutta üretebilen bir aminoasit değildir. Ayrıca yapılan son araştırmalara göre yağ yakımına katkı sağlamaktadır. Balık, kümes hayvanları, kırmızı et, süt ve süt ürünleri ve yumurtada yüksek miktarda bulunmaktadır.

http://www.aminoacidsguide.com/Leu.html

 

İzolösin (Isoleucine) :

Valin ve İzölösin ile beraber 3 BCAA aminoasitinden biridir. Kas dayanıklılığı ve iyileşmesinde, doku onarımında, hemoglobin sentezinde, kan şekeri seviyesinin ayarlanmasında ve özellikle de enerji metabolizmasında rol alır. Diğer BCAA’lar gibi karaciğerde değil kasta metabolizmaya uğrar ve vücutta üretebilen bir aminoasit değildir. Ceviz ve kuru fasülyede çok yüksek miktarda olmak üzere, balık, kümes hayvanları, kırmızı et, süt ve süt ürünleri ve yumurtada yüksek miktarda bulunmaktadır.

http://www.aminoacidsguide.com/Ile.html

http://aminoacidstudies.org/bcaa/

 

Metiyonin (Methionine) :

Yağların metabolik olarak yakılmasını sağlayan, sistein, karnitin ve taurin üretiminde rol alan, antioksidanların kullanımını sağlayan ve böbreklerde üre yapısında rol alan bir aminoasittir. Sağlıklı bir insanın metiyonin takviyesine ihtiyacı yoktur. Susam, somon, kırmızı et, beyaz et ve kuru bakliyatlar yüksek miktarda metiyonin içerir.

http://www.aminoacidsguide.com/Met.html

http://aminoacidstudies.org/l-methionine/

 

Lizin (Lysine) :

Vücuttaki kalsiyum emilmesini arttıran, karnitin üretiminde rol oynayan, yağ asitlerini enerjiye çeviren, kolestrol değerlerinin azalmasına yardımcı olan bir aminoasittir. Vücut tarafından üretilemez. Çoğu besinde bulunmasına rağmen, kuru bakliyatlar ve çerezlerde yüksek miktarda bulunmaktadır.

http://www.aminoacidsguide.com/Lys.html

 

Histidin (Histidine) :

Minerallerin vücutta kullanılmasını sağlayan, bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlayan, doku yenilenmesinde görev alan bir aminoasittir. Vücut gerekli olan miktarı kendisi üretebilir.

http://www.aminoacidsguide.com/His.html

http://aminoacidstudies.org/l-histidine/

 

Triptofan (Tryptophan) :

Enzimlerin üretiminde, serotonin, melatonin üretiminde, uyku sağlığında, vücut sıcaklığında ve tansiyonun düzeninde önemli rol oynayan bir aminoasittir. Triptofan kansızlık, panik atak ve depresyon durumlarında da kullanılabilen bir aminoasittir. Vücut tarafından üretilememekte ve bu aminoasit için günlük ihtiyaç bünyeye göre değişmektedir. En fazla soya fasulyesinde olmak üzere (kakonun 2 katı kadar), kakao, fındık, tavuk göğsü ve kuru bakliyatlarda yüksek miktarda bulunmaktadır.

http://www.aminoacidsguide.com/Trp.html

http://aminoacidstudies.org/l-tryptophan/

 

Treonin (Threonine) :

Karaciğer, kardiyovasküler sistem, sindirim ve bağışıklık sistemi için önemli bir amino asittir. Kemik ve diş sağlığında da rol alır. Ayrıca yaraların iyileşmesinde rol alır. Vücut tarafından üretilemez. Karaciğerde yapılan yağ metabolizmasının sağlıklı olmasını da sağlar. Glisin ve serin üretiminde gereklidir. Vücutta kolajen üretimi sağlayan bu iki aminoasitin oluşmasını sağlayan aminoasit olduğu için bu konuda da vücuda yardımcı olmaktadır. Kırmızı et, tavuk eti, soya fasulyesi, karaciğer, midye ve kuru baklagillerde yüksek miktarda bulunmaktadır.

http://www.aminoacidsguide.com/Thr.html

http://www.livestrong.com/article/393914-lysine-threonine/

http://www.healthaliciousness.com/articles/high-threonine-foods.php'>http://www.healthaliciousness.com/articles/high-threonine-foods.php

 

Fenilalanin (Phenylalanine) :

Protein metabolizmasında, dopamin gibi beyin kimyasallarının üretiminde ve dolayısıyla beyin sağlığında ve sinir sisteminde, tirozin ve dolayısıyla adrenalin üretiminde rol alan bir aminoasittir. Son yıllarda Parkinson tedavisinde, vitiligo tedavisinde ve kronik ağrıların tedavisinde kullanılmaktadır. Vücut tarafından üretilememektedir. Kuru bakliyatlarda, karpuz çekirdeğinde, fıstıkta, ayçiçeğinde, peynirlerde, kırmızı ette ve beyaz ette yüksek miktarda bulunmaktadır.

http://www.aminoacidsguide.com/Phe.html

http://www.livestrong.com/article/503470-health-benefits-risks-of-phenylalanine/

http://www.healthaliciousness.com/articles/high-phenylalanine-foods.php'>http://www.healthaliciousness.com/articles/high-phenylalanine-foods.php

 

Arkadaşlar son olarak birkaç link vermek istiyorum sizlere. Aşağıda günlük EAA hesaplanması için link var. İstenilen bilgileri girip günlük ihtiyacınızı çıkartıp, daha sonra yediğiniz besinleri de onların altında verdiğim linkte bulmaya çalışın. Aminoasit takviyesi bana göre gerekli değil BCAA haricinde aslında yediğimiz tavuk eti gerçekten EAA açısından gördüğüm kadarı ile oldukça zengin.

 

http://www.globalrph.com/aminoacid-rda.cgi (Hesaplama linki)

http://blog.herbaldiet.com/2010/05/19/essential-amino-acids-recommended-daily-intake/ (Hesaplama mantığının anlatıldığı link)

http://www.healthaliciousness.com/ (Bu sitede de vitamin, mineral, aminoasitler için hangi besinlerde kaç mg var gösteriyor. Çok yararlı bir site gerçekten. Favori sitelerim içinde şu an.)

 

İyi günler.

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş


Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap

Copyright © 2010 Peptid Türkiye. Tüm hakları saklıdır.

5651 sayılı yasaya göre forumumuzdaki mesajlardan doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
Şikayet; info@peptidturkiye.com Adresine mail atıldığı taktirde, ilgili konu en geç 48 saat içerisinde kaldırılacaktır.


Tıbbi Sorumluluk Reddi / Yasal Uyarı! Bu sitede yer alan yazıların tümü, bilgi edinmek isteyen ziyaretçiler için hazırlanmıştır. Bu bilgiler, hiç bir zaman hastalık ve diğer sorunlara yönelik teşhis ve tedavi amaçlı olarak kullanılmamalıdır. Yazılar, sadece yazarların bilgilerini, deneyimlerini ve fikirlerini aktarmaktadır. İçeriği başkaları tarafından doğru ve geçerli bulunmayabilir. Sitede yer alan yazı ve resimlerin kopyalanması, her türlü kullanımı ve bilgilerin uygulanması sonucu doğan hukuki, ahlaki, mesleki, sağlık ve yaşamsal sorunlar sadece bu eylemi gerçekleştiren kişilerin sorumluluğundadır. Bunlardan dolayı ortaya çıkabilecek hiç bir sorundan site ve yazarları sorumlu kılınamaz. Doktorunuza Danışmadan sitede yer alan diyet veya benzerlerine başlamayınız.
×