Jump to content
  • Duyurular

    • Loving

      Steroidturkiye.com - AÇILDI!   29-11-2020

      Steroidturkiye.com açıldı! Hormon gruplarına dair tüm sorularınıza cevap bulmak için sisteme giriş yapıp soru başlığı oluşturmanız yeterli.
    • Loving

      Sarmsturkiye.com - AÇILDI!   29-11-2020

      Hizmetlerimiz hakkında bilgi almak için siteyi ziyaret edebilirsiniz.
  • Peptid Türkiye'ye HOŞ GELDİNİZ!

    Türkiye'nin ilk ve tek en kapsamlı peptid platformuna hoş geldin. Tüm özelliklerine erişmek için şimdi kaydolun. Kayıt olduktan sonra giriş yaptığınızda, kendi içeriğinizi göndererek veya mevcut içeriklere cevap göndererek bu platforma katkıda buluna bileceksin. Profilini özelleştirebilir, ödül puanlarınızı içerik yazarak toplayabilirsiniz, diğer üyelerle kendi özel gelen kutunuz üzerinden iletişim kurabilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz! Bu mesaj, oturum açtıktan sonra kaldırılacaktır.

  • Reklam

american-story

5×5 Antrenman Metodu İle Kaslarınızı Büyütün

Önerilen İletiler

5x5-ANTRENMAN-METODU-İLE-KASLARINIZI-BÜYÜTÜN2.jpg

 

Son yıllarda vücut geliştirme sporunda uygulanan antrenman programları oldukça karmaşık bir hal almıştır. Sıradan bir sporcuya basit ve etkili bir antrenman programı gösterdiğinizde garipçe bakarak, sizi acemi bir antrenöre benzetebilir çünkü sıradan basit bir antrenman programının etkili olamayacağını düşünmektedir. Bu tarz insanlar, antrenmanların çok karmaşık süreçler olduğunu düşünerek, planlama üzerinde uygulamadan daha çok zaman harcamaktadırlar. Tabi ki de, bir çok insanın günümüzde bir çok işi karmaşık bir hale getirmeye çalıştığı bir dünyada buna çok da şaşırmamak gerekir. Yani, sizin de karmaşık antrenman programlarının gerekli olduğunu düşünmeniz şaşırtıcı bir şey değildir.

 

Buradaki ana fikir, yıllardır uygulanan ve test edilen geleneksel antrenman programlarıyla baş etmenin zorluğudur. Bu geleneksel programların arasında bulunan bir antrenman metodu verimliliği ve etkisi bakımından yarışı önde götürmektedir: 5×5 Antrenman Programı ( 5 set, 5 tekrar). Bu metot bir zamanlar Arnold`ın idollerinden biri olan Reg Park`ın favori antrenman programları olarak da bilinmektedir. Neden mi? Çünkü, 5×5 antrenman programı harika işlemekte ve doğru yapıldığında yüksek oranda kütle ve kuvvet artışına yol açabilmektedir. Seçebileceğimiz binlerce antrenman programı arasında, 5×5 antrenman programı hala en etkili olanlardan biri olarak ününün korumaktadır.

 

Bu makalede, 5×5 antrenman metodunu açıklayacak, nasıl yapıldığını özetleyecek ve bazı örnekler vereceğim. Eğer sizde, uygulanmaları, planlanmalarından daha kısa süren karışık antrenman programlarından bıktıysanız demek ki 5×5 antrenman programına bayılacaksınız. Gelin başlayalım.

 

5×5 Antrenmanı Nedir?

5×5 Antrenman Metodu, programınızdaki egzersizlerin tümünü 5 set ve her sette 5 tekrar olarak yaptığınız bir antrenman stilidir. İsterseniz Bench Press hareketini örnek olarak alalım ve bu programın nasıl işlediğini gösterelim. İlk olarak ısınmak için 2-3 set hafif kilo ile başlayın. Daha sonra, potansiyelinize göre barı ağırlıklarla doldurun ve 5 tekrar yapın. Buradaki püf nokta bu 5 tekrarı kolayca değil, zorlanarak yapmanız gerekmesidir. Toplam olarak 5 set boyunca bunu tekrarlayın. Eğer 5 sette de 5 tekrarı yapabildiyseniz, bir dahaki sefere ağırlığı 5 kilo arttırarak hareketi uygulayın.

 

Eğer 5×5 antrenmanı ile kuvvetinizi arttırmaya odaklanmak istiyorsanız, her set arasında 3 dakika dinlenmelisiniz. Eğer hacim kazanmaya çalışıyorsanız, her set arasında 90 saniyelik aralar verin. Son olarak, eğer bu ikisinin ortasını yakalamaya çalışıyorsanız, her set arasında 2 dakika dinlenmeye çalışın. Kendi 5×5 Antrenman Programınızı tasarlarken iki farklı yöntemi uygulayabilirsiniz. İlk olarak, bir gün üst vücut diğer gün de alt vücut yapabileceğiniz ayırıcı bir antrenman programı tasarlayabilirsiniz. Diğer yöntemde ise haftada 2-3 defa tam-vücut antrenmanı yapabilirsiniz. Tam vücut antrenman adı üstünde vücudunuzdaki tüm kas gruplarını bir antrenman gününde çalıştırdığınız bir antrenman metodudur. Bu noktada sizi uyarmalıyım çünkü tam-vücut antrenmanları oldukça zorlayıcı ve zaman alıcıdır. Bu iki metottan hangisinin sizin için daha iyi olduğunu belirlemek deneme-yanılma yöntemi vasıtasıyla zaman alabilir. Ancak, hangi metodu seçerseniz seçin bench press (göğüs press), squat, deadlift, ağırlıklı dips, barbell rows gibi temel egzersizlere genellikle antrenman programınızda yer veriyor olacaksınız.Harcadığınız enerjinin hakkını verebilecek hareketlere odaklanmalısınız. Yani 5×5 Antrenman Metodu ile bench press gibi etkili hareketleri daha sık yapabilirsiniz.

 

5X5-antrenman-program%C4%B1.jpg

 

Örneğin, Pazartesi bench press, Çarşamba ağırlıklı dips ve Cuma da incline bench press yapabilirsiniz. Bu antrenman metodunu uygularken sürekli olarak benzer hareketleri yapmaktan kaçınarak, 3 harekette de ilerleme kaydedecek ve genel kuvvetinizi arttıracaksınız. Aşağıda, 5×5 antrenman metoduna örnek olarak iki farklı program bulabilirsiniz.

 

Birinci Seçenek- Tam-Vücut Programı

Pazartesi

A-1: Barbell bench press (Göğüs Press)

A-2: Bent over row

B-1: Barbell squat

B-2: Deadlift

Turkish Get-up (2×5, sol ve sağ)

Çarşamba

A-1: Ağırlıklı Dips

A-2: Ağırlıklı Barfiks

B:1 Deadlift

Ayak kaldırma (2×5)

Cuma

A-1: Incline press

A-2: Incline Bench Press (Üst göğüs Press)

B-1: Testere

B-2: Ön Squat

B-3: Leg Curls

Saxon Yana Eğilme (2×5)

Başlarındaki harfleri aynı olan çift hareketleri arka arkaya yapın. Örneğin: A-1 hareketinden bir set yaptıktan sonra 90 saniye bekleyin ve A-2 hareketine geçin. Daha sonra A-2 hareketinden bir set yaptıktan, A-1 hareketine geçmeden önce yine 90 saniye bekleyin. İki hareketin de tüm set ve tekrarlarını bitirene kadar devam edin.

 

İkinci Seçenek: Ayırma Programı

 

Pazartesi & Perşembe

A-1: Barbell bench press

A-1: Barbell Bench Press ( Göğüs Press)

A-2: Bent over row

B-1: Barbell curl (2×5)

B-2: Skull crusher yada triceps pushdown (2×5)

Salı & Cuma

B-1: Barbell squat

B-1: Barbell Squat

B-2: Leg Curls

Seated Calf Raise ( 2×5)

Turkish Get-up (2×5, sol ve sağ)

Başlarındaki harfleri aynı olan çift hareketleri arka arkaya yapın. Örneğin: A-1 hareketinden bir set yaptıktan sonra 90 saniye bekleyin ve A-2 hareketine geçin. Daha sonra A-2 hareketinden bir set yaptıktan, A-1 hareketine geçmeden önce yine 90 saniye bekleyin. İki hareketin de tüm set ve tekrarlarını bitirene kadar devam edin. Ön kol hareketini yaparken her set arasında 1 dakika bekleyin.

 

Sonuç

Hayatımızdaki bir çok şey gibi, bir işi yapmak için heveslenmek, koltuktan kalkarak o işi gerçekten yapmaktan daha kolaydır. Peki siz ne yapmak için hazırsınız?

 

5×5 Antreman Programına bir şans verip daha büyük ve daha kuvvetli olmak için mi çalışacaksınız yada yapılmaları 2-3 saat süren karışık antreman programları ile mi yola devam ediceksiniz? Gerçekler yukarıda, top sizin elinizde, neyi bekliyorsunuz?

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş


Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap

Copyright © 2010 Peptid Türkiye. Tüm hakları saklıdır.

5651 sayılı yasaya göre forumumuzdaki mesajlardan doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
Şikayet; info@peptidturkiye.com Adresine mail atıldığı taktirde, ilgili konu en geç 48 saat içerisinde kaldırılacaktır.


Tıbbi Sorumluluk Reddi / Yasal Uyarı! Bu sitede yer alan yazıların tümü, bilgi edinmek isteyen ziyaretçiler için hazırlanmıştır. Bu bilgiler, hiç bir zaman hastalık ve diğer sorunlara yönelik teşhis ve tedavi amaçlı olarak kullanılmamalıdır. Yazılar, sadece yazarların bilgilerini, deneyimlerini ve fikirlerini aktarmaktadır. İçeriği başkaları tarafından doğru ve geçerli bulunmayabilir. Sitede yer alan yazı ve resimlerin kopyalanması, her türlü kullanımı ve bilgilerin uygulanması sonucu doğan hukuki, ahlaki, mesleki, sağlık ve yaşamsal sorunlar sadece bu eylemi gerçekleştiren kişilerin sorumluluğundadır. Bunlardan dolayı ortaya çıkabilecek hiç bir sorundan site ve yazarları sorumlu kılınamaz. Doktorunuza Danışmadan sitede yer alan diyet veya benzerlerine başlamayınız.
×