Jump to content
  • Duyurular

    • Loving

      Steroidturkiye.com - AÇILDI!   29-11-2020

      Steroidturkiye.com açıldı! Hormon gruplarına dair tüm sorularınıza cevap bulmak için sisteme giriş yapıp soru başlığı oluşturmanız yeterli.
    • Loving

      Sarmsturkiye.com - AÇILDI!   29-11-2020

      Hizmetlerimiz hakkında bilgi almak için siteyi ziyaret edebilirsiniz.
  • Peptid Türkiye'ye HOŞ GELDİNİZ!

    Türkiye'nin ilk ve tek en kapsamlı peptid platformuna hoş geldin. Tüm özelliklerine erişmek için şimdi kaydolun. Kayıt olduktan sonra giriş yaptığınızda, kendi içeriğinizi göndererek veya mevcut içeriklere cevap göndererek bu platforma katkıda buluna bileceksin. Profilini özelleştirebilir, ödül puanlarınızı içerik yazarak toplayabilirsiniz, diğer üyelerle kendi özel gelen kutunuz üzerinden iletişim kurabilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz! Bu mesaj, oturum açtıktan sonra kaldırılacaktır.

  • Reklam

DeMoNhUnTeR

Piliç eti hakkında doğru bilinen yanlışlar

Önerilen İletiler

DeMoNhUnTeR    233

Piliç eti hakkında doğru bilinen yanlışlar

 

​Etlik Piliç Yetiştiriciliği

 

Dünyada yıllar süren ıslah çalışmaları sonucu en yüksek et verimine ve hızlı gelişme özelliğine sahip tavuk ırkları birbirleriyle melezlenerek etlik piliç üretiminde kullanılan ırklar (broiler) elde edilmiştir.

 

Etlik piliçler gereksinim duyduğu besin ihtiyaçlarının yeterli ve dengeli bir şekilde karşılanması, sıcaklık ve havalandırma kontrollü ve hijyenik kümes orta​mlarında barındırılmaları ile 42 günde gelişimlerini tamamlayarak 2-2,5 kg canlı ağırlığa ulaşabilmektedir.

 

Bütün dünyada entegre olarak üretim yapan tesislerde piliç üretimi için bu ırklar kullanılmakta ve ekonomik piliç üretimi için gereken süre yaklaşık olarak aynıdır.

 

Dünyada gelişmiş ülkelerde tavuk nasıl yetiştiriliyor ise ülkemizde de aynı şekilde yetiştirilmektedir.

 

 

 

Hormon Kullanılmıyor

 

Dünya'da tavuklarda hormon kullanımı ile ilgili yapılan araştırmalar, hormonlardan beklenen sonuç alınmasının mümkün olmadığını, tavuklara hormon verilmesinin ekonomik ve uygulanabilir olmadığını göstermiştir.

 

Tavukların hızlı büyümesini sağlamak için hormon uygulaması yapılmamaktadır.

 

Tavuklarda bu amaçla kullanılabilecek bir hormon ne ülkemizde ne de dünyada bulunmamaktadır.

 

Türkiye'de yetiştirilen kanatlı hayvanlarda hormon kullanımına bugüne kadar rastlanmamış ve bu konuda yetkili kurumlar tarafından tek bir vaka rapor edilmemiştir.

 

​Türkiye'de kümes hayvancılığı yetiştiriciliğinde hormon kullanılmaz.

 

Hormon kullanımı; yasal değil, ekonomik değil, uygulanabilir değil.

 

 

 

Antibiyotik Kullanımı

 

Ülkemizde antibiyotik kullanımına ilişkin yasal düzenlemeler AB mevzuatı ile uyumludur. Tedavi ve hastalık durumunda sağlıklı hayvanları koruma amaçları dışında antibiyotiklerin yem katkı maddesi olarak yemlere katılması yasaktır.

 

AB ülkelerinde yasaklanmış bir ilacın ülkemizde ruhsatlandırılması ve kullanımı söz konusu değildir.

 

Antibiyotikler sadece veteriner hekimin yazdığı reçete doğrultusunda kullanılabilir.

 

Antibiyotik kullanılması durumunda her türlü riski ortadan kaldırmak adına kesimden önce ilaç arınma süresinin (bekleme süresi) dikkate alınması yasal zorunluluktur.

 

Antibiyotikler sadece hastalık durumunda kullanılabilir.

 

 

 

 

Tavuk Eti ve GDO

 

Üretimde kullanılan tavuklar genetik bir değişikliğe sahip değildir.

 

Etlik piliçler doğal melezleme yoluyla etçi ırk diye bilinen ırkların birbiriyle eşleştirilmesi (hibrit edilmesi) ve seleksiyonu ile elde edilen, et verimi yüksek hibrit ırklardır.

 

Ülkemiz tavukçuluğunda ve tüm dünyada da yetiştirilen "hibrit" civcivler, kesinlikle genetiği değiştirilmiş hayvanlar değildir. Hibrit teknolojisi ile gen teknolojisi ayrı teknolojilerdir.

 

Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA) tarafından yapılan açıklamaya göre bugüne kadar hayvanlar üzerinde yapılan birçok araştırmada GDO'lu yemler ile beslenen hayvanların dokularında, sıvılarında ve ürünlerinde GDO'lu DNA veya proteinlere rastlanmadığı bildirilmiştir.

 

GDO'lu yemler ile beslenen hayvanlara ve hayvansal ürünlere GDO'lu materyalin geçişi söz konusu değildir. ​

 

 

 

 

Denetimler

 

Damızlık kümesleri ve kuluçkahaneler izin aşaması dahil her aşamada denetlenmektedir.

 

Sağlıklı olmayan hayvanların kesime gönderilmelerine izin verilmemektedir.

 

Üretimde kullanılan yemler, üretim aşaması dahil her aşamada denetlenmektedir. Kesimhaneler 24 saat denetim altında tutulmaktadır.

 

Kesimhanelerde görevli resmi veteriner hekimler ile kesim işleminin her aşaması kontrol edilmektedir. Kalıntı izleme programları ile etlerin herhangi bir ilaç kalıntısı veya ağır metal kalıntısı içerip içermediği denetlenmektedir.

 

Etlik piliç üreticileri, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü' nün "Kalıntı İzleme Programı" ile antibiyotikler açısından sıkı bir şekilde denetlenmektedir.

 

Sonuç Olarak piliçlere büyümeleri için özel ilaçlar verilmiyor, hormon kullanılmıyor, antibiyotik sadece hastalık durumunda kontrollü uygulanıyor.

 

Ülkemizde; çiftlik aşamasından kesim sonuna kadar, hayvan refahı uygulanarak modern ve hijyenik tesislerde özel yemlerle beslenen ve tüm aşamalarda veteriner hekim kontrolünde üretilen, piliçler, sağlıklı ve güvenilirdir.

 

 

 

 

 

 

TC-Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının resmi sitesinden alıntıdır.

 

Düzenleyen: DeMoNhUnTeR

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş


roidmax    49

Paylaşımın için çok teşekkürler. Yararlı bir paylaşım olmuş.

 

Ülkemizde o kadar çok araştırılmadan kötülenen şey var ki. Bu tarz şeylerle ilgili internette bilgi paylaşımında bulunmak gerçekten çok önemli bir hal alıyor bence.

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş
DeMoNhUnTeR    233

Aslında ben de çoğunlukla hindi yiyorum haftada 1-2 defa tavuk yerim. Başlıkta belirtildiği gibi tavuklar erken büyüyor ve bu da etin tadını, kıvamını olumsuz etkiliyor.

 

Besi hayvanlarında, yetiştirilme ve beslenme etin tadını belirleyen 2 önemli faktör ve hazır tavuklar bu konuda sınıfta kalıyor diyebiliriz.

 

Hatırlarsınız eskiden pazarlarda canlı tavuk satılırdı. Annem onu güzelce hazırlayıp bi de suyuna pirinç pilavı yapardı ki tadını hala unutamıyorum. :) Kuş gribi salgınından sonra yasaklanmıştı. Şimdi olsa hergün yerim. :)

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap

Copyright © 2010 Peptid Türkiye. Tüm hakları saklıdır.

5651 sayılı yasaya göre forumumuzdaki mesajlardan doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
Şikayet; info@peptidturkiye.com Adresine mail atıldığı taktirde, ilgili konu en geç 48 saat içerisinde kaldırılacaktır.


Tıbbi Sorumluluk Reddi / Yasal Uyarı! Bu sitede yer alan yazıların tümü, bilgi edinmek isteyen ziyaretçiler için hazırlanmıştır. Bu bilgiler, hiç bir zaman hastalık ve diğer sorunlara yönelik teşhis ve tedavi amaçlı olarak kullanılmamalıdır. Yazılar, sadece yazarların bilgilerini, deneyimlerini ve fikirlerini aktarmaktadır. İçeriği başkaları tarafından doğru ve geçerli bulunmayabilir. Sitede yer alan yazı ve resimlerin kopyalanması, her türlü kullanımı ve bilgilerin uygulanması sonucu doğan hukuki, ahlaki, mesleki, sağlık ve yaşamsal sorunlar sadece bu eylemi gerçekleştiren kişilerin sorumluluğundadır. Bunlardan dolayı ortaya çıkabilecek hiç bir sorundan site ve yazarları sorumlu kılınamaz. Doktorunuza Danışmadan sitede yer alan diyet veya benzerlerine başlamayınız.
×