Jump to content
  • Duyurular

    • Loving

      Steroidturkiye.com - AÇILDI!   29-11-2020

      Steroidturkiye.com açıldı! Hormon gruplarına dair tüm sorularınıza cevap bulmak için sisteme giriş yapıp soru başlığı oluşturmanız yeterli.
    • Loving

      Sarmsturkiye.com - AÇILDI!   29-11-2020

      Hizmetlerimiz hakkında bilgi almak için siteyi ziyaret edebilirsiniz.
  • Peptid Türkiye'ye HOŞ GELDİNİZ!

    Türkiye'nin ilk ve tek en kapsamlı peptid platformuna hoş geldin. Tüm özelliklerine erişmek için şimdi kaydolun. Kayıt olduktan sonra giriş yaptığınızda, kendi içeriğinizi göndererek veya mevcut içeriklere cevap göndererek bu platforma katkıda buluna bileceksin. Profilini özelleştirebilir, ödül puanlarınızı içerik yazarak toplayabilirsiniz, diğer üyelerle kendi özel gelen kutunuz üzerinden iletişim kurabilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz! Bu mesaj, oturum açtıktan sonra kaldırılacaktır.

  • Reklam

Preworkout

Ekonomi nereye gidiyor? ne olur?

Önerilen İletiler

Preworkout    104

Kırılgan 5 li diye tabir edilen ekonomik grupta olan ülkemiz gittikçe kırılmaya doğru gidiyor ve halk tabiki ekonomiden başka birşey konuşmuyor.Forumda da pahalılıktan çok konu açan gördüm ve bilimsel ve verisel anlamda nedir nolur? inceleyelim istedim.

Aşağıda yazanlar verilerden ve geçmişte benzer ülkelerin yaşadığı seneryolardan çıkarımdır.

 

Aşağıdaki tablo borç stokunun ve borç yükünün (borç stoku / GSYH) son durumunu gösteriyor (veriler için kaynak: Hazine ve Maliye Bakanlığı, Kamu Borç Yönetimi Raporu, Haziran 2022. 2022 yılına ilişkin GSYH tutarları tahmindir.)62d07a1c5f274_2022tahmin.png.f688cf6876413b4125b72c22dd1acc78.png

 

Tablodan pek birşey anlamamanız çok normal kısaca özet geçeyim.Hazine ve maliye bakanlığının 2022 tahmin verileri.Genelde tahmin verilerinde yazanlardan daha kötü senaryolar ile karşılaşırız fakat bu senaryo bile pek iç açıçı değil.En basit anlatımla tabloya göre Türkiye artık üretmek için,fabrika açmak için vs. direkt borçlanamaz swap ile borçlanmak zorunda eee güzelde swap ile bize kim borç vericek ve karşılığında ne isticekler?  15 temmuz darbe finansörü ilan edilen BAE ile bu günlerde neden çok yakınız :)).Şeyhleri neden geçen ay ülkemize geldi :))  etmediğimiz hakaretin kalmadığı BAE'ye kaldıysak  ve onlar da bize adım attıysa kim bilir ne şartlar kabul edilmiştir.Dediğimiz lafların mislisini bize ödetmişlerdir. Yani kasada paramız bulunmadığı için gelişimek istiyosak borç ile yapmalıyız ama direkt borç alamayız TCMB 29,8 puanda.Swaplarla ülkelerle anlaşma yapacağız ve bu anlaşmalar için bazen onurumuzu yok sayacağız.

 

gelelim başka probleme

dolar euyo yu geçti bu bizim için gerçekten kötü bir durum neden mi?

Parite; iki ülke parasının karşılıklı değerini gösteren bir sayıdır. Örneğin euro ile doların karşılıklı değerini gösteren sayıya parite deniyor. Pariteden sağlanan kazanç veya uğranılan zararı anlatabilmek için Türkiye açısından şöyle bir formül yazabiliriz:

(ihracat + turizm ve diğer görünmeyen kalemler gelirleri) – (ithalat + dış borç anapara ve faiz ödemeleri)

2021 sonuçlarına göre toplam 271 milyar dolarlık ithalatımızın yüzde 48’i euroyla, yüzde 45’i dolarla yapılmış görünüyor. Aynı yılda yapılan dış borç ödemesinin yüzde 60’a yakını dolarla, yüzde 30’a yakını euroyla ve kalanı diğer para birimlerinden oluştuğuna göre ikinci parantez içindekiler açısından ağırlık dolarda bulunuyor.   

62d07ecedb748_2022parite.png.81b666cf887590d374376b268e5d4c1a.pngYani doların değer kazanması dahi bizim aleyhimize sonuçlanıyor

 

Olağan herşeye bakarsak ciddi bir kriz yaşıyoruz ve herşey aleyhimize işliyor.Önlemler alınmaz ise üzgünüm ki birkaç yıl içinde halkı yardıma muhtaç ülke konumuna düşücez.Toparlana bilir miyiz? toparlanamamız için ne gerekli?

Nüfusun büyük kısmının genç olması kalkış için çok sevindirici.Swaplardan para alıp icraatler yapabiliriz hiçbirşey için geç değil.Kısa süre içinde kalkışa geçersek gençler gençliklerini yaşayabilir.

durumların düzelmesi için spesifik şu gerekli diyemem çünki çok şey gerekli ve bunun için temel olan şey ekonominin bir kişi tarafından yönetilmeyip kabinenin yönetmesi.

çok kısa sürede herkesin anlayacağı biçimde içinde süslü ekonomik terimler olmayan amatör sizi bilgilendirici yazı hazırlamak istedim.Hatam var ise affola iyi forumlar.

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş


Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap

Copyright © 2010 Peptid Türkiye. Tüm hakları saklıdır.

5651 sayılı yasaya göre forumumuzdaki mesajlardan doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
Şikayet; info@peptidturkiye.com Adresine mail atıldığı taktirde, ilgili konu en geç 48 saat içerisinde kaldırılacaktır.


Tıbbi Sorumluluk Reddi / Yasal Uyarı! Bu sitede yer alan yazıların tümü, bilgi edinmek isteyen ziyaretçiler için hazırlanmıştır. Bu bilgiler, hiç bir zaman hastalık ve diğer sorunlara yönelik teşhis ve tedavi amaçlı olarak kullanılmamalıdır. Yazılar, sadece yazarların bilgilerini, deneyimlerini ve fikirlerini aktarmaktadır. İçeriği başkaları tarafından doğru ve geçerli bulunmayabilir. Sitede yer alan yazı ve resimlerin kopyalanması, her türlü kullanımı ve bilgilerin uygulanması sonucu doğan hukuki, ahlaki, mesleki, sağlık ve yaşamsal sorunlar sadece bu eylemi gerçekleştiren kişilerin sorumluluğundadır. Bunlardan dolayı ortaya çıkabilecek hiç bir sorundan site ve yazarları sorumlu kılınamaz. Doktorunuza Danışmadan sitede yer alan diyet veya benzerlerine başlamayınız.
×