Jump to content
  • Duyurular

  • Peptid Türkiye'ye HOŞ GELDİNİZ!

    Türkiye'nin ilk ve tek en kapsamlı peptid platformuna hoş geldin. Tüm özelliklerine erişmek için şimdi kaydolun. Kayıt olduktan sonra giriş yaptığınızda, kendi içeriğinizi göndererek veya mevcut içeriklere cevap göndererek bu platforma katkıda buluna bileceksin. Profilini özelleştirebilir, ödül puanlarınızı içerik yazarak toplayabilirsiniz, diğer üyelerle kendi özel gelen kutunuz üzerinden iletişim kurabilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz! Bu mesaj, oturum açtıktan sonra kaldırılacaktır.

  • Reklam

american-story

Sigarayı Bırakmak ve Vücut Geliştirme Sporu

Önerilen İletiler

S%C4%B0GARAYI-BIRAKMAK-VE-V%C3%9CCUT-GEL%C4%B0%C5%9ET%C4%B0RME-SPORU1.jpg

Bir kişinin pençesine düşebileceği sayısız zararlı alışkanlıktan en kötüsü sigara kullanmaktır. Bu makaleden sigara kullanmanın zaten açık olan zararlarını ve spor hayatınızı kullanarak sigarayı bırakmak nasıl gerçekleşir bunu öğrenebilirsiniz.

 

Sporda Sigaranın Zararları Nelerdir? :sig

Antrenörlük hayatımın son bir kaç yılında, bir çok sigara kullanıcısına antrenman yaptırdım ve tavsiyelerde bulundum. Bu yıllar esnasında aynı zamanda tütünün bireylerin antrenman hayatları üzerindeki olumsuz etkilerinin, sporda sigaranın zararları ve sigara kullanımını bırakmadaki en motive edici faktörlerden biri olduğunu fark ettim. Vücut geliştirme yaparken, performanstaki ufak bir düşüş, direkt olarak fiziğe yansıyabilmektedir. Performanstaki bu düşüş, tütünün vücuttaki tüm hücrelere zarar verdiği gerçeğiyle birleşince daha da ciddiye dönüşmektedir. Ve evet, bu hücrelere kas hücreleri de dahildir. Tütün performans üzerindeki aşağıdaki etkilere sahiptir.

 

Sigara kullanmak, fitness hayatınızı ve seviyenizi, solunum sisteminize geri dönüşü olmayacak şekilde zarar vererek olumsuz etkilemektedir. Bu doğal olarak bir bireyin sigara kullanırken eskisi gibi uzun ve ağır antrenmanlar yapamamalarına ve antrenman kalitelerinin düşmesine neden olabilmektedir. Sigara kullanmanın solunum sistemi üzerinde, havayolu basıncını arttırarak kan dolaşımında emilen oksijen oranını azaltan ani etkileri vardır.

 

Vücut geliştirme sporunda sık sık bireyin başarı oranını ölçmek için bakılan faktör, bireyin hareketler esnasında o son tekrarı yapıp yapamadığı yada ekstra olarak koşu bandında 30 dakika kalıp kalamadığıdır. Sigara kullanmak bu iki faktöründe başarılı olarak yapılabilme şansını minimuma indirgemektedir. Sigara kullanmak, akciğer  fonksiyonlarını yavaşlatmakta ve akciğer büyümesini azaltarak sigara kullanan bireyleri havaya en çok ihtiyaç duydukları anlarda nefessiz bırakmaktadır.

 

Sigara kullanan bir kişinin kalp atış hızı, sigara içmeyen birine göre %30 daha hızlıdır. Bu gerçek, sigara kullanan kişilerin vücutlarını daha çok enerji harcamaya zorlamaktadır (hızlı kalp atışı formunda). Kalp ritmindeki ve kan basıncındaki bu artış kan damarlarındaki kan akışını azaltmakta ve doğal olarak bireylerin spor performansını düşürmektedir.

 

Sigara içen bireyler, içmeyen bireylere göre iki kat daha sık balgam üretmektedirler. Balgam hava yolunda birikerek düzgün solunumu engellemektedir. Bunun nedeni sigara içmenin, kronik olarak mukus yutmalarına neden olmasıdır.

 

Tütün, antrenman esnasında kaslar için hazır durumda oksijen depolarını azaltmaktadır. Tütün içeren sigaralardaki karbon karbonmonoksit, kandaki oksijen taşıyan bir molekül olan Hemoglobine, oksijenden daha yakındır. Yani, sigara kullanmak, oksijenin karbonmonoksit ile yer değiştirmesini motive ederek, oksijen tükenmesine ve performans düşmesine neden olmaktadır.Karbonmonoksit iki farklı negatif etkiye sahiptir; ilk olarak, akciğerler tarafından vücutta emilen oksijen oranını azaltmaktadır ve ikinci olarak kan hücreleri tarafından kaslara gönderilen oksijen miktarını azaltmaktadır. Oksijen, vücuttaki tüm enerji sistemlerinin düzgün çalışabilmesi için önemlidir.

 

Sigaranın içindeki katran hava yolu basıncının artarak solunum yollarının olumsuz etkilenmesine ekstra katkı sağlamaktadır. Katran ciğerlerin çevresini sararak, hava keselerinin esnekliğini azaltarak, kan dolaşımına katılan oksijenin azalmasına neden olmaktadır.Katran ayrıca, ciğerleri temizleyen mekanizmalara da zarar vermektedir.
Yukarıdaki bilgilerden anlayabileceğiniz gibi sigara içmek spor hayatınızı ciddi anlamda olumsuz etkileme kapasitesine sahiptir.

 

sgara-b%C4%B1rakma1.jpg

 

Vücut Geliştirme ve Sporla Sigarayı Bırakmak Hayali Gerçek midir?

Vücut geliştirme sporunun beraberinde getirdiği yaşam stili, sporla sigarayı bırakma arzunuzu ateşleyebilir ve başarı oranınızı arttırabilir.

 

Vücut geliştirme, sigara içme arzunuzu kontrol etmenize yardım edebilir. Sigarayı bırakırken, sigara içme arzunuzu kontrol etmeniz gerekecektir. Bir vücut geliştirici olarak, arzularınızı nasıl kontrol edebileceğinizi iyi biliyorsunuz (özellike diyet konusunda). Insanların abur cubur tükettiği ortamlarda hiç bir şey yiyememe gibi durumlarda bulundunuz ve kendinizi istemediğiniz maddelerden uzak tutmayı iyi biliyorsunuz. Aynı teknikleri sigarayı bırakırken de sigaradan uzak durmak için kullanabilirsiniz.

 

Vücut geliştirme, gerileme semptomlarını kontrol etmenize yardımcı olabilir.Sigarayı bıraktığınızda, depresyon, uyku bozukluğu, huysuzluk, endişe, telaş , açlık yada atıştırma arzusu ve odaklanma eksikliği gibi bir çok gerileme semptomlarını kaçınılmaz olarak yaşayacaksınız.

 

Vücut geliştirme kendinizi iyi hissetmenizi sağlar. İyi hissetme hormonları olarak bilinen endorfin salgılanmasını arttırır. Ayrıca, sürekli olarak vücut geliştirme yapan biriyseniz dış görünüşünüz sizi memnun ve mutlu eder. Uyuyamıyor musunuz? Düzenli egzersiz yapmak size yardımcı olacaktır. Gergin, telaşlı veya depresif mi hissediyorsunuz? Zorlu bir antrenman sizi rahatlatacaktır. Vücut geliştirme siz bu gerileme semptomları ile baş etmenizde eşlik edecektir.

 

Vücut geliştirme sizi azimli ve kararlı hale getirmektedir. Başarı için Alec alev yanan o arzunuzu gerçekleştirmenin böyle zorlu bir sporu yapmaktan başka nasıl bir yolu olabilir ki? Tabiki de hedeflerinize hemen bugün ulaşamayabilirsiniz ancak yarın bir daha deneyeceksiniz. İşte böyle azimli bir karakter, sigarayı bırakmak için ihtiyacınız olan en önemli özelliklerden biridir.

 

Kaçınılmaz olarak, sigara içenler, sigarayı bırakmaya giden yolda tekrar eski alışkanlıklarına geri döneceklerdir ancak bir vücut geliştirici olarak sizin bu yolda kararlılıkla ilerleme şansınız çok daha fazladır.

 

Sigarayı Bırakmak için İpuçları

Vücut geliştirmeye ek olarak, aşağıdaki sigarayı bırakma ipuçları da size yardımcı olabilir;

 

Sigarayı bırakmak için belirli bir tarih/gün belirleyin

Ailenize, arkadaşlarınıza ve iş yerindeki dostlarınıza sigarayı bırakma planlarınızdan bahsedin

Karşınıza çıkacak zorluklara hazırlıklı olun

Evinizdeki, iş yerinizdeki ve arabanızdaki tütün ürünlerInden kurtulun

Aile doktorunuz ve diğer profesyonellere danışın

Sigara Bırakma hatlarından destek alın

Sigara içmek, her yıl milyonlarca insanın Ölümüne neden olan, açık olarak zararlı bir alışkanlıktır. Bu gerçeğe rağmen bu maddeye bağımlı olan insanların sayısı her geçen gün artmaktadır.Düzenli bir vücut geliştirme programı ile geliştirilebilecek dış görünüş ve disiplin, sigarayı bırakmak isteyen bireyleri motive edecek önemli bir etken olabilir.

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş


Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap

Copyright © 2010 Peptid Türkiye. Tüm hakları saklıdır.

5651 sayılı yasaya göre forumumuzdaki mesajlardan doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
Şikayet; info@peptidturkiye.com Adresine mail atıldığı taktirde, ilgili konu en geç 48 saat içerisinde kaldırılacaktır.


Tıbbi Sorumluluk Reddi / Yasal Uyarı! Bu sitede yer alan yazıların tümü, bilgi edinmek isteyen ziyaretçiler için hazırlanmıştır. Bu bilgiler, hiç bir zaman hastalık ve diğer sorunlara yönelik teşhis ve tedavi amaçlı olarak kullanılmamalıdır. Yazılar, sadece yazarların bilgilerini, deneyimlerini ve fikirlerini aktarmaktadır. İçeriği başkaları tarafından doğru ve geçerli bulunmayabilir. Sitede yer alan yazı ve resimlerin kopyalanması, her türlü kullanımı ve bilgilerin uygulanması sonucu doğan hukuki, ahlaki, mesleki, sağlık ve yaşamsal sorunlar sadece bu eylemi gerçekleştiren kişilerin sorumluluğundadır. Bunlardan dolayı ortaya çıkabilecek hiç bir sorundan site ve yazarları sorumlu kılınamaz. Doktorunuza Danışmadan sitede yer alan diyet veya benzerlerine başlamayınız.
×