Bir hormondan bahsetmek istiyorum...Adı progesteron !!! Erkekte ne işe yaradığı tam bir netlik içermemekle beraber, kadında ana hormonlardan biridir.Doğumda fetüsün rahim duvarına tutunabilmesi ve beslenebilmesi için son derece gereklidir.Fakat erkekte kullanımı hakkında dişe dokunur bilgi bulunmamaktadır.Araştırmalarım sonucunda aslında unutulan ve son derece efektif öneme sahip bir hormon olduğunu gördüm.Umarım değeri ülkemizde de anlaşılır ve önemsenir... Yabancı bir forumda gördüğüm bilgiler : Çalışmalarımda ilgi çekici bulduğum ve Low T / ED sorunları olan birkaç kişiye ya da normal sınırlar dahilinde olsa bile östrojen baskınlığı / aşırı östrojen belirtileri olan insanlara (etrafımızdaki ksenorojenler sayesinde) yardımcı olabileceğim bir şeye rastladım.

Görünüşe göre Progesteron'un bazılarının Testosteron'a sekonder bir erkek cinsiyet hormonu olduğunu düşünmesi açısından erkekler için çok önemli olduğu görülmüştür. Çoklu mekanizmalarla ona karşı bir düşman olarak hareket ederek östrojene karşı bir denge görevi görür ve kas yapımı / yağ kaybı konusunda Testosteron ile sinerjistik bir etkiye sahip olduğu bulunmuştur.

Aynı zamanda, T'yi DHT'ye dönüştüren 5-alfa redüktaz enziminin bilinen en güçlü inhibitörüdür, bu da erkek tipi kellik ve prostat büyümesine yol açabilir. Bu inhibisyon vücutta T seviyelerinin yükselmesine neden olur.

Aslında, bazı doktorlar Progesteron'u TRT'nin doğal bir formu olarak kullanıyorlar ve bazı durumlarda 100'lerin ortalarından 600'lere veya 700'lere 700 ila 700'lere ulaşmadan oldukça etkili olduğu görülüyor.

İşte Progesteron'un Pro'larının bulduğum bir özeti:

-Testosteron üzerinde kas oluşturma etkilerini artıran sinerjistik bir etkiye sahiptir, bazılarının ikincil erkek cinsiyet hormonu olduğunu düşündürür.

- Metabolit 17-0H-progesteron vasıtasıyla 5-alfa redüktaz enziminin (DHT) bilinen en güçlü inhibitörü. Bu enzimi bloke ederek vücutta daha yüksek T seviyelerini yükseltirken, erkek tipi kellik ve prostat büyütme sorunlarını azaltır. Erkeklerde bir transskrotal uygulama sistemi ile benign prostat hiperplazisi (BPH) tedavisinde kullanılır.

-Birçok mekanizma ile östrojen antagonize eder. Östrojen içeren reseptör için rekabet eder ve zayıf Estronun daha güçlü Estradiol'e dönüşümünü önleyen oksidatif yolu teşvik etmek için hücre metabolizmasını düzenler.

- Vücudun enerji depolarını enerji için kullanmasını arttırır.

-Libidoyu Artırıyor

- NO üretimini artırarak Viagara ile aynı yoldan ED'i düzeltir. Bir progesteron / testosteron kremi, erektil disfonksiyonu olan erkeklerde yaygın olarak bulunan hormonal dengesizliği düzeltmeye yardımcı oldu

-Kan şekeri seviyelerini normalleştirmeye yardımcı olur

-Troid fonksiyonunu normalleştirmeye yardımcı olur

-Yeni kemik oluşumunu uyarır

-Beyin işlevini geliştirir ve anti-depresan özelliklere sahiptir

Östrojenin su tutma eğilimine karşı doğal bir diüretik görevi görür.

-Akne, rosacea, sebore ve PSORIASIS gibi cilt problemlerini iyileştirir

-Gino tedavi olarak etkilidir.

- Kas ve eklem ağrıları ve ağrıları azaltır ve p53 geninin aktivasyonu ile anti-enflamatuar özelliklere sahiptir ve pro-enflamatuar TH-1 sitokinlerini baskılayan doğal anti-enflamatuar bileşikler IL-10 ve TH-2 sitokinlerinde artış sağlar. Ayrıca Doğal Katil (NK) hücrelerini ve vücuttaki diğer iltihap izlerini azaltır. Matriks Metalloproteinazlar (MMP) iltihaplanmada önemli bir rol oynar - östrojen bu proteinlerin salgılanmasını korurken progesteron onları engeller. Proinflamatuar genlerin ve protein ürünlerinin ekspresyonunu azaltır.

-Piroid lipid peroksidasyonunu önler ve vasküler koruma sağlar. Kolesterolün kolesteril estere dönüşmesini önleyerek anti-aterojenik etkiye sahiptir.

-Kan damarlarının gevşemesine izin veren vazodilatasyona neden olan nitrik oksit (NO) seviyelerini artırarak vazokonstriksiyonu önler ve böylece daha fazla kanın akmasını sağlayacak şekilde genişler ve trombosit agregasyonunu engeller.

-Beyinde serotonin seviyesini yükselttiği için hem depresyona hem de uykusuzluğa yardım eder. Serotonin bizim 'mutlu' nörotransmitterimizdir, aynı zamanda melatoninin ('uyku' hormonu) öncüsüdür.

-GABA reseptör bölgelerini metabolit Allopreganolone ile aktive ederek sakinleştirici bir etkisi vardır. GABA en sakinleştirici, inhibe edici nörotransmitterimizdir ve bazı epilepsi formlarına karşı etkilidir.

-Leptin salgılanmasını uyarır

-Aldosteronun sodyum kısıtlamasına benzer mekanizmalar ile arttırılması için dolaylı olarak hareket eder.

- Aksonların yenilenmesini ve miyelinlenmesini teşvik eder

- Yaralı sinir sisteminde nöroprotektif ve antioksidan etkiye sahiptir

-Glial hücreler üzerinde çoklu etkileri vardır

-Progesteron metabolit allopregnanolone, beynin strese tepkisini azaltır

-Diric D Vitamini hormon gen reseptörlerini doğrudan düzenler ve bazı çalışmalar D Vitamini alımında bir artış olmamasına rağmen D Vitamini verimliliğini normalin 3 katına çıkardığını göstermektedir.

-Prolactin salınımını engeller

Ayrıca, östrojen düzeyleri normal erkek aralıklar içinde olsa bile, progesteron seviyeleri yeterince yüksek değilse bir kişi hala östrojen baskınlığı belirtileri gösterebilir. Düşük östrojen ve düşük progesteron = östrojen baskınlığı ve aşırı östrojene benzer semptomlar.
    • Beğen
    9